جفت مسابقه
مجتبی عمادی
?با اصطلاح running mate در فضای رقابت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آشنا شدم. جفت مسابقه عبارت از فردی است که در کنار نفر اصلی حزب می‌ایستد تا با نقش‌آفرینی به پیروزی نفر اصلی کمک نماید. به عنوان مثال، در انتخابات اخیر آمریکا، جفت مسابقه‌ی جو بایدن، کاملا هریس بود که اکنون معاون رئیس جمهور و رئیس سنای آمریکاست.
?ما متاسفانه حزب واقعی نداریم؛ بعلاوه، قانون اساسی در خصوص نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری کاملا کلی و تفسیر‌پذیر است. نتیجه‌ی این دو می‌شود، تعداد زیاد ثبت نام کنندگان و در نهایت یک دو جین نامزد نهایی. از طرف دیگر متاسفانه از دولت دوم احمدی‌نژاد به علت اختلاف بر سر معاون اولی مشایی، به طور واقعی رئیس دفتر رئیس جمهور جایگزین معاون اول رئیس جمهور گردید که کاری کاملا غلط و برخلاف قانون و وظایف معاون اول بود. این رویه غلط متاسفانه در هر دو دولت حسن روحانی تداوم یافت و معاون اول کاملا در سایه رئیس دفتر رئیس جمهور قرار گرفت. قطعا یکی از کارهای اولیه رئیس جمهور سیزدهم، برگرداندن معاون اولی به جایگاه خودش است.
?پیامد نهایی نبود احزاب اصیل، کلی بودن قانون اساسی و ویژگی‌های شخصیتی رئیس جمهور مستقر باعث شده است تا جایگاه مهم معاون اولی رئیس جمهور کاملا به حاشیه برود و تمامی افراد که از مرحله نظارت شواری نگهبان رد می‌شوند، فقط در ابتدا به فکر تصاحب صندلی ریاست جمهوری باشند. البته قبلا نوشته‌ام که براساس تفز، نخست وزیری و وجود دو مجلس را برای ایران بهتر از ریاست جمهوری می‌دانم؛ اما در هر حال، با قانون اساسی فعلی ما نیاز به احیای جایگاه معاون اولی ریاست جمهوری داریم.
?براساس سه مناظره انجام شده و علیرغم تمام انتقادهایی که به حسن روحانی دارم؛ واقعا او را برازنده‌تر و شایسته‌تر از محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی دیدم. او با استفاده دقیق از کلید واژه‌ها، بیان واضح و بدون لکنت و زبان بدن چنان گازانبری و دیوارکشی را برجسته کرد که تمامی عملکردهای تا آن روز محمدباقر قالیباف و ابراهیم رئیسی به گوشه‌ای رفت. هرچند مهرعلیزاده و همتی تلاش فزاینده‌ای کردند تا همان مسیر را برای از دور خارج کردن رئیسی بردارند، اما با توجه به تکراری بودن فرایند و ویژگی‌های آن دو، از پس چنین موضوعی برنیامدند. بر این اساس و جمیع شرایط کشور با مشارکت تا ۵۵ درصد، ابراهیم رئیسی برنده انتخابات ریاست جمهوری و سیزدهمین رئیس جمهور ایران خواهد بود.
?با توجه به عملکرد امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی در مناظره‌ها، سن و تجربه وی، به نظرم او نامزد کاملا مناسبی برای معاون اولی ابراهیم رئیسی خواهد بود. محسن رضایی و جلیلی تقریبا در مناظره آخر تعارف را با رئیسی کنار گذاشته بودند و او را فاقد برنامه می‌دانستند؛ بعلاوه، سن و تجربه‌های کاری آنها، افراد مناسبی از آنها به عنوان معاون اول نمی‌سازد.
?به نظرم در قامت رئیس‌جمهور سیزدهم، ابراهیم رئیسی کار سختی چون دن شیائوپنگ در پیش خواهد داشت. هرچند او از قابلیت اجماع‌سازی در ساختار حاکمیت برخوردار است، عملگراست و به روشنی ضد انحصار و تعارض منافع از جمله در بخش سلامت صحبت کرد؛ اما با توجه به احتمال بالای مشارکت تقریبا نسبی در انتخابات پیش‌رو، حجم ابرچالشها و چالشهای کشور، ناامیدی از تغییر شرایط موجود به علت شرایط سخت دهه‌ی گمشده نود قرن چهاردهم شمسی و بهره‌برادری کامل بایدن از استراتژی مرد دیوانه‌ی دوران ترامپ، ایجاد مومنتوم برای حرکت روبه جلو و باور به آن به شدت سخت خواهد بود. ارزیابی مردم از واقعی بودن یا شعاری بودن آنچه رئیسی گفته است به خصوص در طی سال اول فعالیت وی به شدت اثرگذار خواهد بود.
?در دوران رئیس‌جمهور سیزدهم، مجموعه ساختار حاکمیت تصمیم‌هایی اثرگذار مانند نقطه‌ی عطف منحنی خواهد گرفت. برخلاف همتی که تصویری سیاه و رو به کره شمالی برای ایران دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی تصویر کرد، فکر می‌کنم ما با نسخه‌ی ایرانی چین دوران دن شیائوپنگ روبه‌رو خواهیم شد. تاکید او بر اتخاذ هر تصمیمی که به نفع منافع ملی باشد به نظرم گواهی بر این پیش‌بینی‌ام خواهد بود. چنانچه این پیش‌بینی صحیح باشد، ما شاهد رشد اقتصادی با هر صفتی خواهیم بود؛ بیکاری کاهش خواهد یافت و افراد بیشتری سالانه از خط فقر خارج خواهند شد. در همین گفتگوهایی که با دانشجویانم و عموم مردم دارم، خواسته اصلی مردم که منجر به حفظ کرامت آنان می‌شود مربوط به مرتفع کردن کاهش ارزش پول ملی و بیکاری جوانان به خصوص جوانان تحصیلکرده است. البته، دغدغه‌ی اول امروز مردم با توجه به همه‌گیری کرونا سرعت‌بخشی به واکسیناسیون و شروع زندگی به نسبت ایمن همراه با کروناست (بعید است ویروس کرونا برود، به همین دلیل از پساکرونا استفاده نکردم).
?امیدوارم پیش‌بینی‌ام به خصوص در مورد دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی صحیح باشد.
۲۲ خرداد ۱۴۰۰